tratament medicina ayurvedicaDefiniţie: ayurveda sau medicina ayurvedica reprezintă sistemul de cunoştinţe medicale indiene care provine din textele sacre ale Vedelor (c. 3900 î.Hr.- c. 1500 î.Hr.) şi ale cărui principii sunt valorificate în ceea ce astăzi numim terapii alternative.
Dhanvatari, zeul asociat Ayurvedei, întrupat ca Vişnu ţinând în mână ierburi medicinale.

Origine: există patru Vede: Rig-veda, Sama-Veda, Yajur-Veda şi Atharva-Veda. Ayurveda derivă din a patra, Atharva-Veda, subordonată celorlalte trei.

Iniţial, principiile de vindecare expuse în Atharva-Veda se bazau pe valenţa tămăduitoare a sunetului sau cuvântului, nefiind menţionate medicamentele.

Istoric: ayurveda este practic cel mai vechi sistem de medicină din lume, documentat istoric (>6000 ani). Ayurveda clasică s-a dezvoltat şi practicat tradiţional pe teritoriul Indiei. Budismul a preluat Ayurveda şi a dus-o în Tibet şi în alte ţări, precum Thailanda, Birmania, dezvoltând şi aducând anumite specificuri locale. Medicina tibetană, fundamentată în secolele IV-VI asociază noţiunile de ayurveda cu viziunea medicinei chineze în legatură cu cele 5 elemente şi teoria circulaţiei energiei în meridiane. În prezent Ayurveda are succes în creştere în multe ţări din lume, SUA, Australia, Europa, Rusia, America de sud. În Romania există atât clinici de ayurveda particulare, cât şi cursuri de ayurveda organizate permanent.

Lucrări: dintre scrierile vedice originale, unele s-au pierdut definitiv cu ocazia numeroaselor razboaie, iar altele au ajuns în muzeele din Germania (se pare că în timp ce coloniştii britanici erau în special interesaţi să exploateze mirodenii şi giuvaeruri, germanii au avut interese mai inţelepte).

Tratatele clasice cele mai cunoscute în domeniu ayurveda, din perioada antichităţii sunt:

Charaka Samhita, tratat de medicină generală, în mai multe volume.

Susruta Samhita – tratat de medicină generală şi chirurgie- prezintă inclusiv tehnici chirurgicale care sunt realizate aproape identic şi in zilele noastre.

Astanga Hrdaya – compendiu de medicina ayurvedica

În perioada medievală, Ayurveda a fost imbogaţită de cercetările alchimice, cu preparatele herbo-minerale, formate din amestecuri de plante şi diferite minereuri sau metale (precum aur, argint, mercur, plumb, cupru, arsenic etc), acestea fiind preparate prin coacere lentă repetată la foc.

Pentru mine, medicina ayurvedica reprezintă mama tuturor medicinilor care se practică actual, mama medicinii tradiţionale chineze, mama medicinii hipocratice şi prin acest fel, mama medicinii moderne şi a homeopatiei.

Medicina ayurvedică este un sistem de tratament integral, extrem de eficient, integrat sistemului de gândire şi viaţă oriental din care provine, care poate fi integrată stadiului atins de evoluţia societăţii actuale, oriunde în lume, potrivit specificului zonelor respective. Ayurveda nu este numai un sistem medical, ci şi un mod de viată.

Medicina ayurvedică se alătură sitemelor medicale complete, care pot face faţă cu succes de individ, indiferent de boală.

Medicina ayrvedică este astfel parte din grupul medicinilor alternative, alături de medicina tradiţională chineză, homeopatie, medicina alopată (ortodoxă, occidentală) şi mai nou, medicina reglării fiziologice.

Contact și Programări

Pentru a mă contacta puteți utiliza datele de contact afișate. Programările solicitate prin email sau prin formularul de contact trebuie să fie validate telefonic de către mine sau alt membru al echipei mele.

Adresă Cabinet

București, Sector 3, Strada Dristorului nr. 3

Telefoane Programări

021.326.01.89
072.257.65.85

Trimite Email

Programări: programari@doctor-homeopat.ro
Alte Informații: contact@doctor-homeopat.ro